*

Rie Blokker - Leurs (92)

Rie werd geboren in Weesperkarspel, aan wat wij nu het Hollands End noemen. Als jongste en vijfde kind van het gezin Leurs. Dick kende ze eigenlijk haar hele leven; ze woonden allebei in Weesperkarspel en gingen natuurlijk naar dezelfde school.  Ze kregen verkering in de oorlog. Dick ging ’s avonds met de kano over de polder vanaf het polderhuis naar de familie Leurs. Je mocht niet over straat, maar zo kon hij toch bij Rie op bezoek! Na 5 jaar verkering trouwden ze in 1947.

Er werd ‘ingetrouwd’ bij vader en moeder Leurs. Daar op het bovenhuis werden de eerste drie kinderen geboren. In 1953 waagden ze de grote stap en kochten ze het huis van ome Joop de klompenmaker voor het astronomische bedrag van 1000 gulden. Het gezin groeide verder en bestond uiteindelijk uit zes kinderen. Ze hadden het niet rijk, maar de jaarlijkse feesten werden groots gevierd. En er werd gekaart. Klaverjassen leren was verplicht, een onderdeel van de opvoeding.

Moeder Rie hield veel van kaarten, maar ook van zingen. Ze heeft in onze kerk vele huwelijks- en uitvaartvieringen begeleid en 50 jaar lang gezongen op dameskoor Internos. Het lijkt nu, of het leven voor Rie en Dick één groot feest was, maar dat is zeker niet het geval. Ze verloren twee zonen, Bert en Joop. Dat is een zware tijd geweest, maar ze zijn er samen door gekomen, mede dankzij de geweldige steun van de kinderen en kleinkinderen.

Na het overlijden van Dick in 2009 heeft Rie nog goede jaren gekend. Ze kon heel goed alleen zijn, maar genoot ook van het vele bezoek van kinderen en kleinkinderen. De achterkleinkinderen hadden een bijzonder plekje in haar hart en er was altijd een snoepje in huis. Lichamelijk ging het allemaal steeds wat moeilijker, maar haar geest bleef scherp. Uiteindelijk heeft ze haar grote familie los moeten laten om te worden verenigd met Dick, Joop en Bert.

Rie, rust zacht.

Francis de Kwant 

joomla template