Woensdag 25 juli naar de Sint Martinus in Hoogland

Onze Sint Martinuskerk bestaat dit jaar 90 jaar en vanaf 6 mei tot en met 11 november zullen we daar in de kerk en daarbuiten aandacht aan besteden. Zo hebben we op 6 mei een feestelijke viering gehad en verloopt de verkoop van de postzegels, nog steeds verkrijgbaar, heel erg goed.

Het is leuk om in ons jubileumjaar ook een andere Sint Martinuskerk te bezoeken. Dat gaan we doen op woensdag 25 juli in de Sint Martinuskerk in Hoogland. (De foto van de Sint Martinuskerk Hoogland is afkomstig van de website www.katholiekamersfoort.nl). We zullen daar onder andere een rondleiding krijgen en na afloop samen een kop koffie of thee drinken. We worden er om half tien verwacht. Rond één uur / half twee zijn we weer terug in Ankeveen.

Martinus leefde in de vierde eeuw en was zoon van Romeinse ouders. Al in zijn tienerjaren werd hij soldaat en uiteindelijk gelegerd in Gallië. Daar, bij de stadspoort van Amiens, zag hij als soldaat een arme bedelaar in de kou. Hij gaf de helft van zijn mantel aan deze bedelaar; de andere helft kon hij niet geven omdat dat eigendom was van Rome en zonder mantel mocht hij de stad niet in. Hij bekeerde zich tot het Christendom en richtte in 360 het eerste Franse klooster op. Uiteindelijk werd hij in 371 bisschop van Tours. Hij stichtte vele kerken en zette zich in voor de evangelisatie. In 397 stierf hij op ongeveer tachtigjarige leeftijd. Op 11 november werd hij begraven en dat is zijn feestdag geworden.
Snel na zijn overlijden kwam er grote verering voor hem op gang en vele kerken zijn aan Sint Martinus toegewijd, waaronder onze Sint Martinuskerk in Ankeveen. We hebben van hem onlangs een reliek in de kerk ‘terug’ gevonden en daar zijn we natuurlijk heel blij mee.

Om half negen zullen we in Ankeveen op het kerkplein verzamelen en we kunnen dan rond kwart voor negen rijden. Wilt u graag mee om één van de andere Sint Martinuskerken te zien? U kunt zich tot en met 17 juli opgeven bij mevrouw Hennie Dijst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op dinsdagochtend tussen half tien en half twaalf (035 - 656 1252). Wilt u dan ook laten weten of u met eigen auto gaat en anderen mee wilt nemen of dat u met een ander mee wilt rijden?

Diaken Wim Balk