Vragen over de doop

Terug naar de hoofdonderwerpen

Wat houd het dopen in?

De geboorte van een kind is een groot wonder. Een geschenk van God. Als ouder wil je je kind alle goeds meegeven. Datgene, wat voor jou dierbaar is, opdat je kind daaruit kan kiezen voor het eigen leven. Daartoe behoort ook datgene, waar je in gelooft. Als ouder kun je dan kiezen om je kind te laten opgroeien in de Geest van Jezus en het te laten delen in onze gemeenschap van geloof.
In onze KAN parochies parochie kan uw kind in iedere geloofsgemeenschap het Doopsel ontvangen. De doopvieringen (vaak meerdere kinderen tegelijk) en tijden zijn te vinden in het parochieblad en op de website en zijn op de zondagmiddag na de viering.
U kunt zich hiervoor opgeven bij uw parochiesecretariaat.

Kan ik mijn kind laten dopen?

U kunt uw kind bij een van onze parochies laten dopen. Mail het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. waarna wij contact opnemen om verdere afspraken te maken of u kunt bellen met het secretariaat.

Hoe worden wij als ouders voorbereid op de doop van ons kind?

Vooraf aan de doop van uw kind wordt u als ouders verwacht op een voorbereidingsavond. Want we hopen, dat de keus voor de Doop een bewuste keus is. Samen (met andere doopouders) staan we op deze avond stil bij wat kerk en geloof voor uw kind en daarmee ook voor U kan gaan betekenen.
Want het zal duidelijk zijn, de Doop is slechts een begin.
Ook ontvangt u op deze avonden informatie over de doop zelf en materiaal voor het maken van een doopboekje.

Wanneer zijn de doopvieringen gepland?

Kijk hiervoor in het laatste KAN-nieuws op een van de laatste pagina's

Hoe oud mag of moet mijn kind zijn om te kunnen laten dopen?

Uw kind kan direct vanaf de geboorte gedoopt worden. De meeste ouders wachten hiermee totdat het kind enkele weken tot maanden oud is. Is uw kind ouder dan enkele jaren dan zal ook hij of zij betrokken worden bij de voorbereiding van de doop.

Ik ben volwassen en wil zelf graag gedoopt worden. Kan dit?

Ja dat kan. We gaan er dan van uit dat u wilt toetreden tot de Rooms Katholieke kerk. In voorbereiding hierop zal de pastor met u een traject doorlopen om deze stap te kunnen en willen nemen.
Daarna zult u over het algemeen in een aparte viering gedoopt worden.

Is een doopviering openbaar?

Ja, de viering wordt bekend gemaakt binnen de parochie. Het kan voorkomen dat een aantal parochianen aanwezig is.

Heb ik een peter en meter nodig?

Er zijn weinig beperkingen bij het kiezen van een peter en een meter: ze moeten minimaal 16 jaar zijn en katholiek gedoopt. Het is noodzakelijk iemand te vragen die betrokken is bij het geloof en het kind ook wil ondersteunen in zijn geloofsweg. Overigens hoef je geen peter én meter nemen, één peter of meter volstaat.

Aan welke eisen moeten een peter en meter voldoen?

De meter en de peter zijn meer dan slechts getuigen van de doop. Ze vertegenwoordigen de kerkgemeenschap. Ze zullen ook aanwezig zijn bij de grote stappen die het kind in zijn geloof zal zetten: eerste communie, vormsel, enzovoort.

Moeten ze gedoopt zijn?
Minstens één van de twee wel, aangezien je maar één peter of meter nodig hebt. Als één van beide niet gedoopt is, mag die het register niet tekenen, maar wel peter of meter genoemd worden. Christenen die gescheiden zijn en hertrouwd en die gelovig zijn, mogen ook peter en meter zijn.

Moeten zij de voorbereiding ook volgen?
Neen, zij zijn daar niet toe verplicht. Zij zijn uiteraard wel van harte welkom. Misschien is het voor hen ook een mooie kans om hun geloof te herontdekken.

Hoeveel meters en peters mogen er zijn?
Zoals gezegd is één peter of meter voldoende. Indien je goede redenen hebt om meerdere mensen te vragen, overleg dat dan met de pastor van de parochie.

Moet ik zelf een doopkaars kopen?

Mag wel maar in principe krijgt u deze van de parochie.

Wordt mijn kind altijd met andere kinderen tegelijk gedoopt of kan dit ook alleen?

Dit hangt er van af of zich nog meer kinderen op het gewenste tijdstip hebben aangemeld. Zo ja dan worden er meerdere kinderen (2à3) in dezelfde doopviering gedoopt.

Kan ik zelf voor een voorganger zorgen die mijn kind doopt?

Dat kan, u kunt dan in overleg met het secretariaat de dag en tijd van de doopviering vaststellen. Let er op dat de voorganger bevoegd moet zijn tot het dopen in de door u gewenste kerk.

Kan het kinderkoor zingen tijdens de doopviering?

Als het in te plannen valt kan het kinderkoor Toontje Hoger tegen een vergoeding komen zingen. Neem hiervoor contact op met het secretariaat.

Mag ik zelf de kerk versieren?

In overleg met eventuele andere ouders van dopelingen die in dezelfde viering gedoopt worden en met de betreffende koster is dit mogelijk. Neem hiervoor contact op met het secretariaat.

Mag er tijdens de doop gefotografeerd en gefilmd worden?

Ja dat mag. Let er wel op dat dit discreet gebeurt en de viering niet verstoort. Het prettigst is als er maar één fotograaf/filmer is.

Kan ik zelf een boekje maken?

Tijdens het voorbereidende gesprek met de pastor kunt u hierover afspraken maken. Zijn er in dezelfde viering andere dopelingen dan maakt u het boekje in overleg met hen.

Wat kost het dopen?

Aan de toediening van dit sacrament zijn, zoals u begrijpt, kosten verbonden. Dit zijn kosten als gevolg van het gebruik van de liturgische ruimte, kosten voor de voorbereiding van de viering en de doopkaars. Het is gebruikelijk dat de betrokkenen hiervoor een vrijwillige bijdrage betalen.
De richtlijn vanuit het Bisdom voor een doopplechtigheid is € 75.00 .

Staat uw vraag er niet bij?

Mail naar het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U krijgt het antwoord en wij kunnen de vragenlijst aanvullen.

end faq