Vragen over het huwelijk

Terug naar de hoofdonderwerpen

Wat betekent het om voor de kerk te trouwen?

De liefde tussen 2 mensen, die ervoor kiezen om samen tot elkaars geluk in het leven verder te gaan, wordt vaak ervaren als een wonder, een Godsgeschenk. Het is een weerspiegeling van Gods liefde tot en relatie met de mens.In dankbaarheid kiezen mensen dan ook om dit geluk te vieren en te bekrachtigen in het kerkelijk huwelijk te midden van de geloofsgemeenschap. Het ervaren van het wonder roept ook op tot verantwoordelijkheid voor deze liefdesrelatie. Het is dus ook belangrijk, dat de keus voor een kerkelijk huwelijk een bewuste keus is.

Ik wil in uw kerk trouwen. Kan dit?

In principe kan dit. U dient minimaal voor de wet getrouwd te zijn. Daarnaast zijn er nog andere voorwaarden. Neem voor verdere informatie contact op met het secretariaat.

Hoe verloopt de voorbereiding op ons kerkelijk huwelijk?

Als men besluit dit sacrament te willen vieren moet men ruim van te voren (een paar maanden) contact opnemen met uw het parochiesecretariaat. Ter voorbereiding vinden er enkele gesprekken plaats met de pastor. In overleg wordt de huwelijksviering voorbereid die een persoonlijk karakter kan dragen.

Een van ons is niet katholiek. Kunnen wij dan toch voor de kerk trouwen?

Neem in dit geval contact op met het secretariaat.

Hoe komt de invulling van de viering tot stand? Hebben wij daar invloed op?

Dit wordt besproken bij de voorbereidende gesprekken. Zie: hoe verloopt de voorbereiding.

Heb ik invloed op het boekje dat bij de viering gebruikt wordt?

De invulling van de viering overlegt de pastor met het bruidspaar. Het boekje zal hierop aansluiten.

Kunnen wij zelf voor een geestelijke zorgen die ons huwelijk inzegent?

Dit kan in overleg met het secretariaat en na toestemming van de (regio) pastoor.

Is de huwelijksviering openbaar?

Ja, zij wordt aangekondigd in de kerk en het kerkblad.

Hebben wij invloed hoe de kerk versierd wordt?

Het bruidspaar kan in overleg met de koster zelf voor de versiering van de kerk zorgen

Mag er tijdens de huwelijksviering gefotografeerd en gefilmd worden?

Ja, het bruidspaar kan dit zelf regelen. Het heeft de voorkeur dit te beperken tot een fotograaf en/of filmer.

Kunnen wij na afloop van de viering gebruik maken van een zaal voor de receptie?

Alleen de Antoniusparochie te Kortenhoef heeft een parochiezaal. U kunt hiervoor contact opnemen met het secretariaat.

Welke kosten zijn aan de voltrekking van het huwelijk verbonden?

De kosten zijn vastgelegd in de tarievenlijst. Zie aldaar.

Staat uw vraag er niet bij?

Mail naar het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U krijgt het antwoord en wij kunnen de vragenlijst aanvullen.

end faq