Synode NL logo

Eerder dit jaar heeft het pastoresteam van ons dekenaat gesproken over een praktische uitvoering betreffende synode-bijeenkomsten binnen onze parochies over de synodale Kerk - ‘samen op weg’. Ofschoon de formele diocesane fase voorbij is, betekent dat niet dat dit proces binnen de parochies stopt. We willen binnen onze KAN-parochies samenkomen om te ontmoeten, te luisteren en te onderscheiden. Dat alles is gekoppeld aan de drie centrale thema’s, drie pilaren, die paus Franciscus mee heeft gegevenDat zijn gemeenschap, participatie en zending. Binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie is gekozen voor de benamingen vieren, medeverantwoordelijkheid in de zending en dialogeren in kerk en samenleving.

Het gaat desalniettemin in eerste aanleg om luisteren naar de heilige Geest en naar elkaar. In zijn homilie aan het diocees van Rome op 18 september 2021 refereert paus Franciscus aan het eerste deel van Openbaringen 2, 7: “Wie oren heeft, hore wat de Geest tot de kerken zegt (,…).” Het gaat om luisteren naar de H. Geest, naar elkaar en naar iedereen.Uiteindelijk komt het er op aan om samen op weg te zijn. “Movement is the fruit of docility to the Holy Spirit, who directs this history, in which all have a part to play, in which all are restless, never standing still.”, zoals paus Franciscus spraktijdensde hiervoorgenoemdehomilie.

We zullen in dialoog gaan, zo wordt gevraagd, met de heilige Geest en met elkaar. We zullen luisteren naar God en hoe Hij in ons midden spreekt. Desynodale weg is geen enquête en consensus is niet het doel. Zo moet het een reis worden van samen Kerk zijn om samen de Kerk blijvend vooruit te laten gaan in de wereld. Het gaat er om om het vuur brandend te houden en niet om de as van eenopgebrande Kerk te bewaken.Iedereen binnen onze parochies is uitgenodigd om mee te doen – dus ook zij die niet of nauwelijks in de kerk komen.

Binnen de KAN-parochies zal een viertal bijeenkomsten worden georganiseerd. Eén per parochie en later als KAN-parochies samen. Het is de hoop elkaar zo te ontmoeten, naar elkaar te luisteren en te onderscheiden wat komt van de heilige Geest en wat niet. Voor jongeren zal nog een aparte bijeenkomst worden georganiseerd.

De data binnen onze parochies zijn:

• donderdag 18 augustus 2022 om 19:30 uur voor de Sint Martinus (Diny-Jacob-zaal);
• donderdag 25 augustus 2022 om 19:30 uur voor de H. Antonius van Padua (Het Achterom);
• woensdag 31 augustus 2022 om 19:30 uur voor de O.L.V. Hemelvaart (De Molshoop);
• woensdag 26 oktober 2022 om 19:30 – Parochie Vergadering voor alle drie parochies over de Synodale Kerk.

Wilt u meedoen binnen uw parochie en binnen ons samenwerkingsverband? Fijn als u zich dan opgeeft bij het parochiesecretariaat van uw parochie. De telefoonnummers staan voor in het KAN-nieuws, maar het kan ook per mail.

• Kortenhoef: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
• Ankeveen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
• Nederhorst den Berg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Diaken Wim Balk.