Beste parochianen uit de KAN-parochies,

Waar te beginnen na ruim drie weken van coronacrisis en anderhalve week na mijn eerste brief? Dat was de eerste vraag die ik mij stelde toen ik aan deze brief begon. Deze drie weken lijken soms wel drie maanden, het onderscheiden van de dagen is soms lastig. Met velen van u heb ik contact gehad via de telefoon, WhatsApp of Messenger. Ik probeer zoveel mogelijk parochianen te bereiken. Het kan zijn dat u even met mij wilt spreken, omdat er iets belangrijks aan de hand is of is gebeurd. Dan kunt u een boodschap achterlaten op het antwoordapparaat van de H. Antonius van Padua in Kortenhoef; het telefoonnummer is 035-656.1285. Het antwoordapparaat wordt normaliter elke dinsdag en donderdag afgeluisterd.

Aankomende zondag is het Palmzondag en de Goede Week begint. Een Goede Week die anders is dan anders en waarvan ik hoop dat we ‘m nooit zo meer samen hoeven mee te maken. De vieringen zoals ze waren voorbereid met alle werkgroepen en met de koren, ze gaan op die wijze niet plaatsvinden. Dat doet pijn en het kan verdrietig maken. Ik zelf vind de plechtigheden op Goede Vrijdag altijd heel bijzonder, de andere vieringen zijn natuurlijk ook bijzonder, en ik keek er echt naar uit om gezamenlijk deze bijzondere periode te vieren.
Wat we wel gaan doen in de KAN is het volgende. Op Witte Donderdag is er om 15:00 uur een besloten Eucharistieviering in Kortenhoef met pastoor Dresmé en mijzelf. Deze zal via de facebookpagina van de KAN-parochies live te volgen zijn en later die dag op YouTube te zien zijn. Op Goede Vrijdag is om 15:00 uur vanuit Nederhorst den Berg of Ankeveen de Kruisweg via hetzelfde facebookaccount te volgen. In onze regio viert het pastoresteam de Paaswake besloten om 20:00 uur in de Emmaus; deze is te volgen via het YouTube kanaal van de Emmaus-Paulus Parochie. Op Eerste Paasdag is om 11:00 uur via de facebookpagina van de KAN de viering van Woord & Gebed te volgen en zal de Paaskaars, de avond ervoor in de Emmaus gewijd, worden aangestoken. Het is de bedoeling om de boekjes voor Witte Donderdag en Eerste Paasdag beschikbaar te stellen via www.kanparochies.nl . U kunt dan mee lezen en bidden tijdens de livestreams of later als de vieringen op de website staan.
Het is goed om in de eigen kerken te blijven vieren, ze zichtbaar te houden voor iedereen. Wilt u een intentie opgeven voor één van deze vieringen of een kaarsje laten opgeven, dan kunt u een mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tot 12:00 uur ‘s middags de dag voor de viering.
Als ik evenwel in zo’n lege kerk sta, dan mis ik u en jullie allemaal. Ik zie liever u en jou in de ogen dan dat ik nu steeds in een camera kijk. En wat hebben we al veel moeten afzeggen of verschuiven. Het parochiefeest en alles rondom het 140-jarig bestaan van de kerk in Kortenhoef, de Eerste Heilige Communie in Nederhorst den Berg, filmavonden, alle festiviteiten en evenementen tot en met 1 juni. Over het H. Vormsel, gepland op 6 juni in Nederhorst den Berg, wordt nog gesproken.

En door en met al dat gemis en ook verdriet, ik heb al parochianen gesproken die dierbaren aan het coronavirus hebben verloren, wordt het Pasen. We bidden in deze tijd in het bijzonder voor alle overleden, aan het coronavirus, andere ziekten, of ongelukken, dat zij mogen rusten in vrede in het Vaderhuis waar plaats is voor velen. Dat de nabestaanden troost en kracht mogen vinden in het geloof en door steun van lieve mensen. Bidden we voor al diegenen die in het ziekenhuis of verpleeghuis moeten verblijven, dat zij, ondanks alles, de nabijheid van de Heer mogen ervaren.

Bijna tot slot wil ik alle vrijwilligers die zo toegewijd de KAN-parochies draaiende houden ontzettend bedanken!! Ik wil niemand tekort doen en daarom noem ik geen namen: HEEL VEEL DANK!!!

Voor nu wens ik u en jou, namens alle pastores van de regio, alle goeds in de Goede Week en alvast een Zalig Pasen. Ik hoop dat u in de gelegenheid bent via facebook of YouTube de vieringen te volgen of terug te zien.

Diaken Wim Balk

N.B.

In deze tijd van spanning wil ik u, nu we de collectes missen, vragen of u een extra bijdrage voor uw parochie wilt overmaken. We leven vanuit het geloof, maar kunnen niet zonder financiën. Samen zijn we kerk en samen blijven we kerk; zeker ook in de KAN. De rekeningnummers van de parochies vindt u hieronder.

H. Antonius van Padua:    NL28 RABO 0328 2928 50
Sint Martinus:                  NL31 RABO 0328 2726 20
O.L.V. Hemelvaart:           NL19 RABO 0388 2775 21