Vormsel2021

Uitleg Vormsel info avond 20 oktober

Ook dit jaar gaat er weer gestart worden met de voorbereiding op het Vormsel. Iedere jongere vanaf de brugklasleeftijd is welkom! We gaan dit jaar op ontdekkingstocht, ga je mee?

Infoavond Vormsel voorbereiding:

20 oktober 2020 tijdstip: 20:00 – 21:00 uur
Emmauskerk, Kerklandenlaan 5, Hilversum,

Vormsel = de kracht van God ontvangen
Het Vormsel is een belangrijke gebeurtenis in de kerk. Ook wel een sacrament genoemd. Zoals de doop of de communie is ook het Vormsel een van de 7 sacramenten. Het is een zichtbaar teken van de onzichtbare God.  Als kind werd je gedoopt. Je ouders kozen daarvoor. Rond 7-8 jaar mag je voor de eerste keer de communie ontvangen. En rond je 12de levensjaar, als je in de brugklas zit, wordt je uitgenodigd om het sacrament van het Vormsel te ontvangen.

Wat dit Vormsel inhoudt ontdek je tijdens een voorbereidingsperiode, samen met leeftijdsgenoten. In het kort is het Vormsel de bevestiging van je doopsel. Als je je laat vormen, geef je aan dat je ook graag leerling van Jezus wil zijn, zoals je ouders dat bij je doop en de eerste communie voor jou hebben gedaan. Je bevestigt eigenlijk dat ook jij die keuze wil maken. Dat gebeurd in een viering met de bisschop. En niet alleen jij bevestigd dat je gelooft, ook de bisschop bekrachtigd deze keuze door de handoplegging en je voorhoofd te zalven met heilige olie (chrisma). Je wordt gezalfd net als koningen en profeten met de gave van de heilige Geest. Zo ontvang je de heilige Geest, de kracht van God, op een unieke manier. Wat begonnen is met je doop, gaat nu verder in je leven met de Heilige Geest als de Helper. De heilige Geest zorgt ervoor, als een soort kompas, dat we steeds proberen de weg van Jezus te volgen. Met de Helper hoeven we niet alleen te doen.

Ga jij je Vormsel doen? Voor jongeren in de brugklas is dit het moment om het sacrament van het Vormsel te ontvangen. Alle jongeren die deze leeftijd hebben en in de parochie staan ingeschreven krijgen een uitnodiging per post voor de informatieavond. Niet ingeschreven of geen post ontvangen, dan ben je ook van harte welkom!
Sinds enkele jaren wordt de Vormselvoorbereiding gegeven aan tieners die in de brugklas zitten. Daarom nodigen we hen van harte uit om mee te doen met de Vormsel-voorbereiding. De voorbereiding van de vormelingen zal door alle parochies van de regio gezamenlijk gedaan worden. Als voorbereiding op het Vormsel en de Vormselviering in mei 2021 is er een Vormselproject. Dit zijn maandelijkse bijeenkomsten met alle vormelingen samen en een aantal andere activiteiten. Mocht de afstand naar Hilversum een probleem zijn, dan kan de werkgroep in overleg daar iets in betekenen.

Voor jongeren en hun ouders uit de hele regio is er een kennismakingsavond gepland. Deze zal plaatsvinden op:
Dinsdag 20 oktober
om 20:00 uur in het Emmausgebouw,  Kerkelandenlaan 5  in Hilversum.
Tijdens deze avond krijg je uitleg over het project dat we gebruiken als voorbereiding op het Vormsel en de toelichting geven op de bijbehorende activiteiten. Er zullen wat praktische zaken aan de orde komen en je krijgt dan ook een overzicht van de data van alle activiteiten. Hopelijk tot dan!

Maurice Lagemaat en het Vormselvoorbereidingsteam