KAN parochies, 3 juni 2020

Beste parochianen van de KAN-parochies,

De kerken mogen weer open voor vieringen met publieke toegankelijkheid. Daar mogen we blij om zijn, want het is goed en fijn om elkaar weer live te zien en niet via een livestream.

De afgelopen twee weken is er, aan de hand van het protocol van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, hard gewerkt aan een protocol voor onze parochies. Veel dank daarvoor ook aan de secretariaten en kosters.

Graag wijs ik er vast op, u leest er meer over in o.a. de samenvatting van het protocol, dat reserveren verplicht is en dat deze maand het maximum 30 personen is. Het is niet anders, we moeten samen door deze tijd heen. In onze kerken kunnen daarna, met ingang van 1 juli 2020, niet meer dan 38 personen plaatsnemen om de anderhalve meter maatregel te kunnen handhaven.

De samenvatting van het protocol, inclusief het rooster voor de maand juni 2020, vindt u in deze link. Ze zullen ook verschijnen in een extra editie van Kort Nieuws / Ons Kontakt met U / Onze Lieve Vrouw-tje.

Gods zegen voor u en allen die u lief zijn.

Tot snel en met vriendelijke groet,

Diaken Wim Balk

N.B.

1. Het volledig protocol van de Nederlandse Bisschoppenconferentie is te lezen op www.rkkerk.nl
  2. Het volledige protocol voor de KAN-parochies is te lezen via deze link
  3. Het protocol voor de gelovigen voor de KAN-parochies is te lezen via deze link

De liturgie om mee te vieren vindt u hier.

Beste parochianen van de KAN-parochies,

Met deze mail zend ik u bericht rond het Hoogfeest van Pinksteren. Dat de heilige Geest ons kracht mag blijven geven en ons mag blijven troosten. Dat de heilige Geest ons ook het enthousiasme mag geven om vol te houden, om gemeenschap te blijven als KAN, om gemeenschappen te blijven in alle drie parochies. Alle drie evenveel waard, alle drie evenveel waard als elke andere kerk in ons dekenaat. We mogen trots blijven om wat we samen doen en wat we samen hebben.

Ik hoop dat het u goed gaat. Wilt u het meegestuurde bericht misschien printen en geven aan diegenen die geen mail hebben? Klik hier. Heel veel dank daarvoor!

Hopelijk tot snel en met vriendelijke groet,

Met vriendelijke groet,

Diaken Wim Balk

In verband met de coronacrisis is de verschijningsdatum van KAN-nieuws nummer 134 veertien dagen later dan eerder vermeld. De uiterste datum voor het inleveren van kopij wordt daarmee 10 mei 2020. Het blad zal vervolgens rond 28 mei bezorgd worden.

noveen 1noveen 2Noveenkaars H. Corona met gebed voor deze tijd. Prijs: €5,-. Te bestellen tot en met zondag 26 april a.s. door een berichtje te sturen met uw naam en adres (alleen binnen Kortenhoef, Ankeveen en Nederhorst den Berg) aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
U ontvangt dan een berichtje met IBAN nummer en de vraag of u de noveenkaars in de kerk komt ophalen of dat de diaken deze bij u thuis op afstand aflevert.

Wat velen niet weten: 'Corona' of 'Korona' / 'Stephania' is ook de naam van een relatief onbekende heilige van de katholieke kerk, die waarschijnlijk rond 160 in Egypte of in Syrië of in Antiochië is geboren en die op 16-jarige leeftijd het martelaarschap onderging en vooral in Oostenrijk en Beieren wordt vereerd. De vroegchristelijke martelares stierf waarschijnlijk rond 177 op 16-jarige leeftijd in de tijd van vervolging van christenen samen met haar vader, St. Victor van Siena. Volgens andere bronnen was Corona zelfs de vrouw van de martelaar Victor. Ze werd gearresteerd omdat ze probeerde mensen te troosten die werden gemarteld. Haar dood was erg wreed. De herdenkingsdag van de jonge heilige is 14 mei. De heilige wordt vooral vereerd in Oostenrijk, Beieren en Bohemen, waar zelfs pelgrimstochten zijn. St. Corona am Schöpfl, St. Corona am Wechsel, de bedevaartskerk St. Corona bij Staudach en de bedevaartkerk Handlab zijn bekend. De verering is ook gedocumenteerd in Wenen, de Oostenrijkse munteenheid werd tot 1924 genoemd naar de heilige "kroon". Karel de Grote vereerde de heilige op zo'n manier dat hij corona-relikwieën naar Aken bracht en de heilige tot co-patroonheilige van het “Aachener Marienstift” maakte. En nu het verbazingwekkende: de heilige is de patroonheilige van schatgravers en ook verantwoordelijk voor epidemieën en stormen. Corona is ook verantwoordelijk voor standvastigheid in het geloof en voor geldzaken. (van kerknet.be)